Buscar
  • dunafolkchile

Távol, de mégis közel

Online programok a pandémia alatt


Az idei év mindenkinek nagy változást hozott az életébe. A pandémia okozta korlátozások, a karantén mindannyiunkat arra kényszerít, hogy kizárólag az otthonunk négy fala között végezzük teendőinket, sokunkat elválasztva a családtagoktól és barátoktól.

Nagy kihívás elé állított bennünket a jelenlegi helyzet. Nem kivétel ez alól a dél-amerikai magyar közösség sem.

Az elmúlt hónapok során, sokak kreativitásának és áldozatos munkájának, és persze a digitális technológiának köszönhetően számos online programon vehettünk részt közösen az argentin, uruguayi, brazil és paraguayi magyarokkal egyetemben.

Gyönyörű példája ennek a közreműködésnek a Trianon 100. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezés, amelyen közel 270 látogató vett részt Dél-Amerikából, Magyarországról, valamint Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Kanadából.

Szintén megrendezésre került a Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozó, amelyre táncosok, zenészek, oktatók küldték el köszöntő videóikat, élményeiket a korábbi fesztiválok kapcsán, amit majd egy nagy közös kvíz és beszélgetés zárt a rég nem látott barátok között.

Sok programot említhetnénk, hiszen minden héten számos lehetőség adódik, sőt egyetlen nap alatt is van, hogy rendezvények széles skálájából kell választanunk.

De ami talán a legfontosabb, annak ellenére, hogy a fizikai távolság nőtt, mégis sokkal közelebb kerültünk egymáshoz. Az 1-2 évente való személyes találkozókat felváltották a heti rendszerességű beszélgetések, a közös nevetések, az együtt tanulás.


Lejos pero no tan lejos

Programas online durante la pandemia

Este año a todos nos trajo grandes cambios. Las restricciones tomadas por la pandemia, la cuarentena nos obliga a mantenernos y hacer nuestros quehaceres entre cuatro paredes, separando a muchos de su familia y de sus amigos.

La situación actual nos ha planteado un gran desafío para todos y las comunidades húngaras de Sudamérica tampoco son excepción.

Durante los últimos meses, gracias a la creatividad, a la perseverancia de algunos y a la tecnología digital, tuvimos la oportunidad de compartir de manera online con las comunidades de los magiares de Argentina, Brasil, Uruguay y Paraguay.

Un muy hermoso ejemplo de uno de estas oportunidades fue la Conmemoración de 100º Aniversario de Trianon, en que aproximadamente 270 personas participaron de América del Sur, de Hungría, de Australia, de Los Estados Unidos y de Canadá.

Además, también se organizó el Encuentro Sudamericano de Danzas Folclóricas Húngaras a que numerosos bailarines, músicos y profesores enviaron sus saludos y anécdotas de los festivales anteriores, y luego el evento terminó con un gran quiz y conversación entre viejos amigos.

Podría mencionar varios programas, debido a que la diversidad es infinita, hasta en un solo día podemos elegir entre distintos temas.


2 visualizaciones0 comentarios