• dunafolkchile

Online programok a pandémia alatt


Az idei év mindenkinek nagy változást hozott az életébe. A pandémia okozta korlátozások, a karantén mindannyiunkat arra kényszerít, hogy kizárólag az otthonunk négy fala között végezzük teendőinket, sokunkat elválasztva a családtagoktól és barátoktól.

Nagy kihívás elé állított bennünket a jelenlegi helyzet. Nem kivétel ez alól a dél-amerikai magyar közösség sem.

Az elmúlt hónapok során, sokak kreativitásának és áldozatos munkájának, és persze a digitális technológiának köszönhetően számos online programon vehettünk részt közösen az argentin, uruguayi, brazil és paraguayi magyarokkal egyetemben.

Gyönyörű példája ennek a közreműködésnek a Trianon 100. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezés, amelyen közel 270 látogató vett részt Dél-Amerikából, Magyarországról, valamint Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Kanadából.

Szintén megrendezésre került a Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozó, amelyre táncosok, zenészek, oktatók küldték el köszöntő videóikat, élményeiket a korábbi fesztiválok kapcsán, amit majd egy nagy közös kvíz és beszélgetés zárt a rég nem látott barátok között.

Sok programot említhetnénk, hiszen minden héten számos lehetőség adódik, sőt egyetlen nap alatt is van, hogy rendezvények széles skálájából kell választanunk.

De ami talán a legfontosabb, annak ellenére, hogy a fizikai távolság nőtt, mégis sokkal közelebb kerültünk egymáshoz. Az 1-2 évente való személyes találkozókat felváltották a heti rendszerességű beszélgetések, a közös nevetések, az együtt tanulás.


Lejos pero no tan lejos

Programas online durante la pandemia

Este año a todos nos trajo grandes cambios. Las restricciones tomadas por la pandemia, la cuarentena nos obliga a mantenernos y hacer nuestros quehaceres entre cuatro paredes, separando a muchos de su familia y de sus amigos.

La situación actual nos ha planteado un gran desafío para todos y las comunidades húngaras de Sudamérica tampoco son excepción.

Durante los últimos meses, gracias a la creatividad, a la perseverancia de algunos y a la tecnología digital, tuvimos la oportunidad de compartir de manera online con las comunidades de los magiares de Argentina, Brasil, Uruguay y Paraguay.

Un muy hermoso ejemplo de uno de estas oportunidades fue la Conmemoración de 100º Aniversario de Trianon, en que aproximadamente 270 personas participaron de América del Sur, de Hungría, de Australia, de Los Estados Unidos y de Canadá.

Además, también se organizó el Encuentro Sudamericano de Danzas Folclóricas Húngaras a que numerosos bailarines, músicos y profesores enviaron sus saludos y anécdotas de los festivales anteriores, y luego el evento terminó con un gran quiz y conversación entre viejos amigos.

Podría mencionar varios programas, debido a que la diversidad es infinita, hasta en un solo día podemos elegir entre distintos temas.


A Duna TE tagjai a karantén idején sem hagyták abba a próbálást.

Immár 3 teljes hónapja, hogy sajnos nem áll módunkban megtartani a rendes hétfői próbákat a pandémia okozta körülmények miatt, viszont a munkát így is kitartóan folytatjuk.

Hétfőnként online találkozunk, bemelegítünk, majd közösen gyakoroljuk a Tiszai Zsuzsa, Lovas Sára és Ferencz Gergő által összeállított hajdúsági koreográfiánkat, illetve egy kis kalotaszegi oktatást is hozzá adtunk a menetrendhez, hogy változatosabb legyen a munka.

Az online próbák megtartása nagy kihívás volt számunkra, ugyanis teljesen új módszerekkel kell készülni.

Reméljük, hogy hamarosan minden visszaáll majd a régi kerékvágásba és újra együtt tudunk majd próbálni, és készülni az újabb megmérettetésekre.


NO PARAMOS DURANTE LA CUARENTENA


Los miembros del Grupo Duna no han parado con los ensayos a pesar de la cuarentena.

Ya cumplimos 3 meses encerrados debido a la pandémia, que nos hizo imposible reunirnos, pero a pesar de todas las dificultades seguimos con nuestro labor.

Los días lunes online practicamos nuestra coreografía hajdúsági, preparada por Zsuzsa Tiszai, Sára Lovas, Gergő Ferencz. También comenzamos a practicar danzas de kalotaszeg para que nuestro repertorio sea más variado.

Esperemos que pronto podamos volver a la normalidad y ensayar todos juntos.  • dunafolkchile

Actualizado: ene 23

Idén január 20-án megalalkult a Dúdoló Énekegyüttes, melynek célja a magyar népi énekek elsajátítása és azok megőrzése a chilei magyarok körében.

Az együttes a Duna Magyar Művészeti és Folklór Egyesület tagjaként hetente tartja majd próbáit, Natalia Contreras vezetésével és a csapat folyamatosan együttműködik majd a Duna Táncegyüttes tagjaival.

A repertoár kialakításában figyelembe vesszük, hogy elsőként azok a dalok kerüljenek megtanulásra, melyek szerepelnek a táncegyüttes koreográfiáiban.

Üdvözöljük az új tagokat.

Reméljük, sok élményt nyújt majd nekik a csodálatos magyar kultúra.

Este año, el 20 de enero se formó el Conjunto Musical Dúdoló cuyo objetivo es aprender y mantener la música folclórica húngara entre la comunidad magiar en Chile.

El Conjunto formará parte de la Asociación Artística Folclórica Húngara Duna y tendrá ensayo una vez por semana, dirigida por Natalia Contreras. El conjunto colaborará constantemente con el Grupo de Danza Duna.

Las primeras canciones de su repertorio serán las de las coreografías del grupo de danza así poder mantener un trabajo en conjunto.

Bienvenido a los nuevos integrantes.

Que disfruten de nuestra cultura maravillosa.


© 2023 Creado con  Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now